top of page

Pinball Chime Units

Het typische flipperkastgeluid wordt gemaakt door de chime, oftewel het klokkenspel. De vrolijke tonen verlevendigen het spel en maken de speler bewust van de gescoorde punten.

Pinball Atelier presenteert de Universal Chime Unit © met klankkast
Bij het restaureren van flipperkasten valt het mij op dat het klokkenspel oftewel de ´chime unit´ vaak ontbreekt. Zonde, want deze kenmerkende flipperkastgeluiden vergroten het spelplezier aanzienlijk!
 

De originele chime units zijn echter moeilijk te vinden. Daarom besloot ik om een universeel klokkenspel te maken, geschikt voor alle bekende flipperkastmerken: de Universal Chime Unit.      

De klankkast
Een essentieel onderdeel van de Universal Chime Unit is de klankkast. De klankkast maakt de tonen dieper en luider. Daarbij is het belangrijk dat de hoofdtonen worden versterkt, terwijl de boventonen zacht blijven. Ik heb vele tientallen uren besteed aan het ontwerpen van de klankkast voor de Universal Chime. Hierbij kwam mijn ervaring als musicus goed van pas. De klankkast moet precies de juiste afmetingen hebben wil deze het geluid echt versterken. Oorspronkelijk waren de klankkasten meestal gemaakt van plastic. De klankkast van de Universal Chime is echter gemaakt van organisch materiaal dat een ongeëvenaarde warme en diepe klank voortbrengt. 

In het begin van de jaren ´70 werden de ronde metalen bellen door vrijwel alle fabrikanten vervangen door zogenaamde ´chimes´. Deze klokkenspellen bestonden uit 1 tot 4 metalen staven die verschillende tonen voortbrachten. Het meest gebruikte klokkenspel heeft drie tonen. De ´chime units´ werden zelfs nog gebruikt in elektronische flipperkasten tot in de vroege
jaren ´80 !  

Met garantie op de juiste werking
en ruilen binnen twee weken mogelijk ! 

Materialen
Het armatuur van de Universal Chime is gemaakt van hoogwaardig gegalvaniseerd staal. U kunt kiezen tussen spoelen voor verschillende voltages. Afhankelijk van uw wensen wordt de unit uitgerust met kabels en stekkers. De montagegaten zijn zodanig geplaatst dat deze aansluiten bij de meest gebruikte posities van de boorgaten in flipperkasten van verschillende merken. Alle units worden met zorg samengesteld en uitgebreid getest.      

bottom of page