InfoGraphic2.jpg

restauratie

speelveld

SpeelveldRestauratie.jpg

herstel

graphics

cabinet

DetailSkyway_edited_edited.jpg
webbing_edited_edited.jpg

technische

revisie

SpeelveldOnderkant.jpg

verchromen en vernikkelen van

onderdelen

webbing_edited.jpg

Pinball Atelier gebruikt bij restauraties alle grafische technieken die oorspronkelijk door de flipperkastfabrikanten werden gebruikt.

Het kabinet

Vaak zijn flipperkasten overgeschilderd of zwaar beschadigd. Bij aanvang van de restauratie stabiliseer ik eerst het houtwerk, waarna de kast tot op het hout wordt kaal geschuurd.

De grafische afbeelding van het kabinet wordt vervolgens door middel van airbrush gerestaureerd. Daarbij maak ik gebruik van niet-klevende sjablonen. Hierdoor ontstaan de zachte lijnen die kenmerkend zijn voor elektromechanische flipperkasten.

SkywayLijmklemmen_edited.jpg

Het speelveld

De afbeeldingen op het speelveld zijn vaak beschadigd door intensief gebruik van de flipperkast in combinatie met een gebrek aan onderhoud. De beschadigde plekken worden eerst gevuld. Daarna breng ik een grondverf aan waarna d.m.v. airbrushtechniek en zeefdruktechniek de oorspronkelijke afbeelding wordt hersteld. Pinball Atelier beschikt over een complete zeefdrukwerkplaats.  

Zelfs het opnieuw drukken van kopruiten en speelvelden behoort tot de mogelijkheden. Hierbij maak ik gebruik van hoogwaardige industriële inkten die uiterst slijtvast en UV-bestendig zijn.

Skyway Williams 1954.jpg

De elektromechanische onderdelen

De vintage flipperkast zit bomvol elektrische, bewegende onderdelen zoals elektromotoren en spoelen. Er komt geen microchip of transistor aan te pas. Bij restauraties worden deze onderdelen grondig gereviseerd. Indien nodig maak ik ontbrekende onderdelen zelf. Pinball Atelier beschikt over verschillende metaalbewerkingsmachines waarmee veel onderdelen gemaakt kunnen worden. Ook het wikkelen van spoelen behoort tot de mogelijkheden.