top of page

- Pinball Chime Unit - Het typische flipperkastgeluid wordt gemaakt door de chime, oftewel het klokkenspel. De vrolijke tonen verlevendigen het spel en maken de speler bewust van de gescoorde punten.

Pinball Chime Unit

Pinball Atelier presenteert de Universal Chime
Bij het restaureren van flipperkasten valt het mij op dat het klokkenspel oftewel de ´chime unit´ vaak ontbreekt. Zonde, want deze kenmerkende flipperkastgeluiden vergroten het spelplezier aanzienlijk!
 
De originele chime units zijn echter moeilijk online te vinden. Daarom besloot ik om een universeel klokkenspel te maken, geschikt voor alle bekende flipperkastmerken: de Universal Chime.      

Pinball Chime Unit

In het begin van de jaren ´70 werden de ronde metalen bellen door vrijwel alle fabrikanten vervangen door zogenaamde ´chimes´. Deze klokkenspellen bestonden uit 1 tot 4 metalen staven die verschillende tonen voortbrachten. Het meest gebruikte klokkenspel heeft drie tonen. De ´chime units´ werden zelfs nog gebruikt in elektronische flipperkasten tot in de vroege

jaren ´80 !  

De klankkast

Een essentieel onderdeel van ieder klokkenspel is de klankkast. De klankkast maakt de tonen dieper en luider.

Daarbij is het belangrijk dat de hoofdtonen worden versterkt, terwijl de boventonen zacht blijven. Ik heb vele tientallen uren besteed aan het ontwerpen van de klankkast voor de Universal Chime. Hierbij kwam mijn ervaring als musicus goed van pas. De klankkast moet precies de juiste afmetingen hebben wil deze het geluid echt versterken. Oorspronkelijk waren de klankkasten meestal gemaakt van plastic. Vanwege praktische overwegingen heb ik de klankkast van de Universal Chime gemaakt van een organisch plaatmateriaal. 

Materialen
Het armatuur van de Universal Chime is gemaakt van hoogwaardig gegalvaniseerd staal. Alle onderdelen zijn nieuw, behalve de spoelen. Al naar gelang het merk van uw flipperkast monteer ik de juiste spoelen in de Universal Chime. Uiteraard hebben deze spoelen nieuwe nylon bussen. Afhankelijk van uw wensen wordt de unit uitgerust met kabels en stekkers. De montagegaten zijn zodanig geplaatst dat deze aansluiten bij de meest gebruikte posities van de boorgaten in flipperkasten van verschillende merken. Alle units worden met zorg samengesteld en uitgebreid getest.      

NU van 137,-
voor 117,-  

Met garantie op de juiste werking
en ruilen binnen twee weken mogelijk ! 

bottom of page