Pinball Atelier in het Stedelijk Museum Amsterdam

Eind 2018 werd ik door het Stedelijk Museum Amsterdam gevraagd om vier flipperkasten te ontwerpen en te bouwen voor het Rabo Lab, een interactieve projectruimte waarvan het thema aansluit bij de hoofdtentoonstelling: ‘Pinball Wizard, The Work and Life of Jacqueline de Jong.’ In het vroege werk van Jacqueline de Jong speelt de flipperkast een belangrijke rol. Het Stedelijk vroeg mij om interactieve flipperkasten te ontwerpen, waarbij de bezoekers zelf een flipperkastspeelveld konden samenstellen.

Ik besloot om twee verschillende modellen te maken. Jacqueline de Jong verzocht mij om ten minste één ontwerp te maken waarbij gerefereerd werd aan de oervorm van de flipperkast: de bagatelle. Het resultaat is een bagatelle waarvan de speelveldonderdelen bestaan uit eenvoudige stokjes, elastieken en houten, geschilderde vormen die door de bezoeker naar eigen inzicht verplaatst kunnen worden. De flippers zijn mechanisch en het speelveld is handmatig met zeefdruktechnieken versierd. De grafische afbeeldingen heb ik gebaseerd op twee zeefdrukken van Jacqueline de Jong: Pinball Wizards 1 en 2.

Model 1.a.b.jpg

Het tweede model is gebaseerd op elektromechanische technieken zoals gebruikelijk bij flipperkasten die gebouwd zijn gedurende de jaren ’50 t/m ’70. De grafische vormgeving van de speelvelden is tevens door mijzelf ontworpen. De speelvelden zijn net als bij het eerste model door de bezoekers zelf op te bouwen: de pionnen en elastieken kunnen middels een modulair systeem verplaatst worden waardoor op een speelse wijze een evenwicht gezocht kan worden tussen toeval en controle, spel en techniek.

Model 2a.jpg

Het ontwerpen en bouwen van deze flipperkasten vroeg veel van mijn creatieve en praktische capaciteiten. Gedurende 12 weken werkte ik minstens 10 uur per dag om deze opdracht te voltooien. De tentoonstelling heeft uiteindelijk 8 maanden gestaan. Duizenden bezoekers hebben op de flipperkasten gespeeld.

IMG-20190207-WA0005.jpg
1/1

Flipperkasten gerestaureerd door Pinball Atelier

© 2020 Pinball Atelier